Lehet-e valaha 100%-osan körforgásos a gazdsaság? Meddig terjednek a lehetőségeink? Tényeken és érdekes példákon keresztül ismerheted meg a körforgásos gazdsaság lényegét!

Chatben feltett kérdések:

Mit gondol a Jevons-paradoxonról? Mi ennek a feloldása?
A hatékonyságnövekedés tényleg jót tesz a természeti erőforrások felhasználása szempontjából abszolút értelemben?

A Jevons-paradoxon: a természeti erőforrások megfelelő beárazása mellett, ami egyébként elengedhetetlen feltétele a körforgásos gazdaság kialakulásának, kevesebb tere nyílik a fogyasztott mennyiség növelésének, amikor az adott termék hatékonyabban működtethető. Tehát a Jevons-paradoxon érvényesülése menedzselhető.

A mai közgazdasági gondolkodás mainstream irányzata továbbra sem látja ezt megoldást. Hogyan lehetne rá venni a közgazdászokat, elsősorban az oktatásban résztvevőket, egyetemeket, hogy ez a szemléleti változás bekövetkezzen? Ehhez kapcsolódik, hogy a nagy multicégek, kőolajtermelők, stb. hogyan fognak átállni erre a működésre?

Elsősorban nem a közgazdászokkal van probléma, a közgazdaság tudomány ismeri ezt a problémát és már 100 éve van megoldási javaslata is a környezet túlhasználtára. A probléma az a hallgatólagos közmegegyezés, hogy olcsóbb vagy kényelmesebb a természet kifosztása mellett életszínvonalat emelni. A politikusok tehát elsősorban ezt a megoldást kínálják a választóknak, a választók (A többségük) pedig ezt várja el. Inkább politikai probléma ez, nem közgazdasági.

Hetente jelennek meg hírek veszélyes termékek kivonásáról. Ezek hogyan kerülhetnek egyáltalán forgalomba?

A körforgásos gazdaság szigorúbb feltételeket követel meg, mint a fogyasztóvédelmi, termékbiztonsági szabályok. Így, ha a körforgásos gazdaságot ösztönző szabályokat bevezetünk, a tartósság tekintetében silány termékek eltűnhetnek a piacról.

Mi az NFFT szerepe Magyarországon?

Az NFFT az Országgyűlés tanácsadó szerve, gondozza a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégiát (minden második évben értékelő jelentést készítünk hazánk fenntarthatósági helyzetéről, ezek az nfft.hu-n elérhetők), igyekszünk minél több információt szétszórni minél több honfitársunk számára. A tekintetben, hogy a javaslataink hány százaléka fog a szakpolitikákba, szabályokba bekerülni, még sok hatékonyság-javítási tartalékunk van.

Az európai átlag életszínvonal fenntarthatósághoz kb. 3 Föld kellene. Ennek ellenére tudunk itt mi tenni valami lényegeset a fenntartható fejlődés érdekben?

A fogyasztók kezében már most is sok lehetőség van az életvitele ökológiai lábnyomának szabályozásában. Ez önmagában nem elég, hogy az európai fogyasztás lábnyomát az 1 bolygós határ alá csökkentsük, de sokat jelent. Ha az államok szisztematikusan kiigazítanák a gazdaságra vonatkozó szabályok, adóösstünzők rendszerét, akkor ezek a szabályok és a felelős egyéni döntések együtt képesek az ökológiai lábnyomunkat 1 bolygós szintre csökkenteni.